Aromatyczny rabarbar

@wifemamafoodie.com

Rabarbar to wyjątkowy składnik o uroczym różowym kolorze i wyrazistym, kwaśnym smaku. Łodygi tego wszechstronnego warzywa mogą być duszone, gotowane, pieczone i przecierane w wielu pysznych, słodkich i słonych potrawach oraz napojach. Nada się idealnie do przygotowania przekąsek na piknik, deseru dla całej rodziny, albo jako poczęstunek dla gości na przyjęciu w ogrodzie. Możliwości są nieograniczone!

@stylowi.pl

Jego charakterystyczny smak to dla wielu z nas symbol rozpoczynającego się lata. Rabarbar to roślina, która może nam przywodzić na myśl przydomowy ogródek mamy czy babci. Tradycją były wtedy różnego rodzaju ciasta z rabarbarem i pyszny, orzeźwiający kompot. Wraz ze wzrostem popularności zdrowej żywności i sezonowych przysmaków o bogactwie wartości odżywczych, rabarbar ponownie wrócił do łask. Możemy go dostać niemal w każdym sklepie. Dodatkowo, stał się składnikiem niezliczonej ilości przepisów, które warto przetestować!

@topwithcinnamon.com

Dlaczego warto uwzględnić go w diecie?

Rabarbar to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które warto wprowadzić do swojej sezonowej diety. Jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera także magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Jednak największą zaletą rabarbaru jest duża zawartość antyoksydantów, które wpływają na spowolnienie procesów starzenia się organizmu. Dzięki temu zachowamy nie tylko zdrowie, ale i urodę. Dodatkowo, rabarbar jest bardzo nisko kaloryczny, sto gramów łodyg świeżego rabarbaru to zaledwie 21 kalorii!

@kwestiasmaku

Placek z kruszonką i rabarbarem

Placek z kwaśnym rabarbarem i słodką, maślaną kruszonką to klasyka otwierająca sezon letnich ciast. Klasyczną wersję tego puszystego ciasta możemy rozszerzać o dowolne warianty i połączenia, na przykład rabarbar z wanilią, truskawkami, borówkami lub jabłkiem. Jeśli lubimy ziołowe akcenty rabarbar doskonale smakuje także w połączeniu ze świeżym i aromatycznym tymiankiem.

Gin z rabarbarem

Ponieważ szaleństwo na punkcie ginu nie zwalnia tempa, fani tego trunku pokochają też wersję z rabarbarem. Jest niezwykle orzeźwiający – szczególnie w upalny dzień. Posiada też piękny różowy kolor, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na różnego typu przyjęciach. Z pewnością zachwyci naszych gości zarówno oryginalnym smakiem jak i niespotykanym wyglądem!
Wystarczy dodać do shakera wypełnionego lodem gin, sok z rabarbaru i cytryny. Energicznie wstrząsnąć, a następnie przelać do szklanki z lodem. Dopełnić całość cydrem jabłkowym i ozdobić gałązką rozmarynu.

@vegetarianventures.com

Tarta bezowa z rabarbarem i budyniem

Upiecz przyciągającą wzrok tartę bezową z rabarbarem i kremem budyniowym, a z pewnością podbijesz serce wszystkich gości na imprezie. Odrobinę rabarbaru połącz z kremowym, waniliowym kremem, aby uzyskać dodatkowy zastrzyk aromatu, a następnie ułóż pozostałe łodygi w przepyszną mozaikę. Mini włoskie bezy będą idealną dekorację i smakowym dodatkiem do wyjątkowo uroczego deseru.

Babeczki z rabarbarem i migdałami

Kolejną pyszną odmianą klasycznych rabarbarowych wypieków są słodkie babeczki z rabarbarem i prażonymi migdałami. Dzięki dodatkowi rabarbaru ciasto ma puszyste lecz wilgotne wnętrze i smakowitą, chrupiącą skorupkę. Możemy udekorować nasze babeczki kruszonką i prażonymi migdałami lub zastąpić kruszonkę polewą z białej czekolady. Oba warianty gwarantują, że trudno będzie się powstrzymać przed sięganiem po kolejną babeczkę!

@foodie.yuki

Dżem rabarbarowo-waniliowy

Przygotuj porcję bajecznie owocowego i aromatycznego dżemu z rabarbaru i wanilii, który będzie stanowić dodatek do wielu przekąsek i potraw. Domowej roboty dżem z rabarbaru smakuje doskonale do śniadaniowych tostów, naleśników, jogurtów czy w owsiance. Jeśli wersja z wanilią wydaje się dla nas zbyt mało wyrazista, spróbujmy korzennego połączenia rabarbaru z imbirem.

@stylowi.pl

Lemoniada z rabarbarem

Jeśli wciąż wracamy z sentymentem do słodko-kwaśnego kompotu z dzieciństwa, wypróbujmy rabarbar w nieco odświeżonej wersji. Lemoniada z rabarbarem to doskonały napój, który w sezonie letnim umili nam niejedno spotkanie przy obiedzie. Sprawdzi się także na różnego rodzaju imprezach – grillu, urodzinach, piknikach. Jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu i zawiera wyłącznie kilka składników. Możemy wybrać nasz ulubiony wariant smakowy i łączyć dowolne kombinacje. Jeśli lubimy wyraziste smaki i nie boimy się dodatkowej dawki kwaśności, połączmy rabarbar z cytryną. Jeśli wolimy delikatniejsze smaki, wypróbujmy mieszanki z truskawką.

Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis