Wiele osób nie wyobraża sobie wakacyjnych weekendów, jak i urlopu bez grillowania. A co grillować, aby uniknąć rutyny? Warto otworzyć się na nowe fenomenalne smaki. Na grillu świetnie wypada bowiem nie tylko mięso, ale także warzywa, owoce, jak i sery. Oto triki i porady, które warto wykorzystać.
Idealne grillowane filety
Opiekanie jedzenia nad ogniem towarzyszy ludzkości już od najdawniejszych czasów. Entuzjaści tej formy przygotowywania posiłków są zdania, że nic nie smakuje lepiej. Nie sposób się z tym nie zgodzić. Moc ognia nadaje im niezrównaną soczystość. Zapewnia również jedyny w swoim rodzaju uzależniająco pyszny smak. Jeśli zastanawiasz się, co tym razem zgrillować, postaw na filety z kurczaka w meksykańskim stylu.
Zamarynuj zatem cztery filety w mieszaninie 3 łyżek oliwy, soku wyciśniętego z 1 limonki, 3 przeciśniętych ząbków czosnku, łyżeczki chili, łyżeczki wędzonej papryki, łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczki oregano, 2 łyżek sosu sojowego i 2 łyżeczek miodu. Nakryj miskę i pozostaw kurczaka w marynacie na parę godzin. Grilluj filety przez około pięć/siedem minut z każdej strony. Na górze ułóż awokado, czerwoną cebulę i grillowane pomidorki koktajlowe. Skrop wszystko oliwą z nutą czosnku lub chili.

Do filetów koniecznie zaserwuj grillowaną kukurydzę. Grillowa uczta nie będzie sobie wówczas miała równych. Jak się do tego zabrać? Najpierw mocz kolby w łupinach w wodzie przez około piętnaście minut. Owa czynność zapobiegnie przypaleniu. Grilluj kukurydzę przed kwadrans, obracając co pięć minut. Wyłóż kolby na półmisku z kawałeczkami masła. Następnie posyp je hojną porcją parmezanu, świeżymi listkami kolendry i posiekaną papryczką chili. Perfekcyjnym smakowym finiszem będzie wyciśnięcie na nie soku z limonki.

Owocowe grillowanie
Nie wrzucałaś dotychczas na grilla owoców? Najwyższy czas to zmienić! Proces grillowania potrafi wydobyć z nich fantastyczne aromaty. Ich słodycz, jak i soczystość nagle uzyskują zupełnie nowy wymiar. Naprawdę warto spróbować. Zacznijmy jednak od tego, które owoce najlepiej się do tego nadają. W trakcie grillowania doskonale wypadają owoce tropikalne, takie jak na przykład ananasy, banany, ale też arbuzy. Świetnym pomysłem będzie też sięgnięcie po morele, nektarynki, śliwki i figi.
Ananasa pokrój na grube plastry, posyp odrobiną cynamonu oraz kardamonu i skrop sokiem wyciśniętym z limonki. Podawaj go z lodami lub ciastem. Przez rozpoczęciem grillowania natnij banana w kilku miejscach i włóż pod skórkę kostki czekolady. Arbuza z kolei polej syropem klonowym. Po około dwuminutowym grillowaniu z każdej strony posyp go kawałkami fety i listkami mięty.
A teraz kulinarny trik dla moreli, nektarynek, śliwek i fig. Posmaruj je miodem zmieszanym z oliwą i oprósz tymiankiem. Idealnie wypadną w duecie z grillowanym serem halloumi lub jogurtem greckim. Możesz uczynić je także głównym składnikiem apetycznej letniej sałatki. Ułóż je na dwóch garściach rukoli. Potem dodaj do nich kozi lub owczy ser, posiekane orzechy włoskie i polej sosem na bazie octu balsamicznego. Palce lizać!
