Organizujesz halloweenową imprezę i zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować? Oto pomysły na te najpyszniejsze, ale też intrygujące i błyskawicznie przykuwające uwagę. Staną się z pewnością ciekawymi elementami aranżacji. Twoi goście będą nimi zachwyceni.
Tajemnicze czarno-krwiste ciasto
Świetnie będzie, jeżeli na Twoim halloweenowym stole znajdzie się ciasto. Jeśli zależy Ci na wywołaniu efektu wow, postaw na tajemniczy czarno-krwisty wypiek. Wygląda niesamowicie. Warto wspomnieć, że nie tylko intryguje, ale jest również uzależniająco pyszny. To podkręcona na potrzeby okazji wersja kultowego przepisu na ciasto red velvet.
Red velvet to ciasto z fascynującą przeszłością. Narodziło się w Stanach Zjednoczonych już na początku XX wieku w słynnym nowojorskim Waldorf Astoria Hotel. Początkowo jego czerwony odcień wynikał nie z dodatku barwnika, lecz z reakcji kakao z kwaśnym maślankowym ciastem. Owe połączenie dawało to delikatny, rdzawoczerwony kolor. Dopiero później, w latach czterdziestych, gdy zostały spopularyzowane barwniki spożywcze, red velvet uzyskał swój głęboki odcień szkarłatu.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz składników, takich jak: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki cukru, łyżeczka sody, łyżeczka soli, łyżeczka kakao, 1 i 1/2 szklanki oleju roślinnego, szklanka maślanki, 2 jajka, łyżeczka octu, łyżeczka ekstraktu waniliowego, czerwony barwnik spożywczy. Mroczna polewa powstanie z 200 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki 30%, 2 łyżek masła, odrobiny czarnego barwnika.
Najpierw połącz suche składniki. W drugiej misce zmieszaj mokre, takie jak olej, maślanka, jajka, wanilia, ocet i barwnik. Bardzo delikatnie połącz obie mieszanki. Wlej ciasto do tortownicy. Piecz je w 180 stopniach przez około 35 minut. Po wystudzeniu przekrój blat na pół. Następnie przełóż ciasto wiśniową konfiturą. Możesz skropić je też likierem kawowym. Potem podgrzej śmietankę, dodaj czekoladę i masło. Gdy się rozpuści, wprowadź czarny barwnik, aż masa nabierze głębokiego kruczoczarnego odcienia. Udekoruj ciasto halloweenowym akcentem – papierowymi krukami lub bezowymi duszkami.

Halloweenowa pizza
Furorę wśród Twoich gości zrobi też na pewno pizza. Na próżno szukać osób, które nie miałyby wielkiej słabości do tego kultowego włoskiego placka wywodzącego się z okolic Neapolu. Pizza to strzał w dziesiątkę na Halloween pod warunkiem, że wspaniale ją udekorujesz.
Do przyrządzenia pizzy na grubym spodzie będziesz potrzebowała składników, takich jak: 450 g przesianej mąki typu 00, 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli morskiej, 4 łyżki oliwy. Sos powstanie z 1/2 puszki pomidorów krojonych, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 ząbków czosnku (przeciśniętych), łyżeczki oliwy, łyżeczki suszonego oregano, łyżeczki bazylii i szczypty cukru.
A teraz czas na halloweenową oprawę. Nałóż na pizzę sos. Potnij mozzarellę i duże czarne oliwki. Z kawałków ułóż wzór przypominający pajęczą sieć oraz usadowione na niej pająki. Piecz ją w temperaturze 220 stopni przez kwadrans.



