Wyposażenie kuchni. O czym powinniśmy pamiętać?

Codzienne gotowanie może być źródłem zarówno sporej radości i satysfakcji, jak i ogromnej frustracji. To jak przyjemny będzie czas spędzany przez nas w kuchni, w największej mierze zależy od jakości jej wyposażenia.

1. Co kupić do kuchni? Zestaw garnków
2. Kuchenny niezbędnik. Patelnia do kuchni
3. Większe możliwości w kuchni. Patelnia wok
4. Kuchenne ABC. Garnek do gotowania na parze
5. Wyposażenie do kuchni. Garnek do gotowania mleka
6. Nowoczesne garnki do kuchni. Czajnik
7. Szybkie i zdrowe gotowanie potraw. Szybkowar
8. Profesjonalne krojenie składników. Noże kuchenne
9. Najważniejsze przybory kuchenne. Co wybrać?

By uniknąć tego typu problemów i zapewnić sobie bezproblemowe, zdrowe gotowanie różnego typu potraw, warto zainwestować w wysokiej klasy garnki i inne przybory kuchenne. By ułatwić wam zadanie, przygotowaliśmy krótki poradnik, w którym wyjaśniamy, jakie produkty mają największe znaczenie. Wszystkie z nich znajdziecie w ofercie marki La Bonita.

Co kupić do kuchni? Zestaw garnków

Zdecydowanie najważniejszy element wyposażenia kuchni to garnki. To właśnie od nich zależy komfort gotowania. Dobre garnki będą nie tylko wytrzymałe, ale też zapobiegną przypalaniu się potraw, co ma znaczenie nie tylko podczas przygotowywania codziennych dań, ale też przy robieniu przetworów takich jak powidła, które niestety lubią się przypalić. Przy wyborze garnków warto zwrócić uwagę nie tylko na materiał, z którego wykonane są garnki oraz obecność powłok nieprzywierających. Równie ważne są uchwyty zrobione z nienagrzewającego się materiału.

Kuchenny niezbędnik. Patelnia do kuchni

Spore znaczenie mają też patelnie. Te powinny umożliwiać smażenie bez przypalania, o które szczególnie łatwo jest podczas przygotowywania kotletów i innych potraw panierowanych. Tu najlepszym wyborem okazuje się dobrej klasy aluminium pokryte specjalną powłoką, która zapobiegnie przywieraniu potraw.

Większe możliwości w kuchni. Patelnia wok

Niektóre potrawy wymagają dynamicznego mieszania podczas przygotowywania. Taką technikę nazywamy smażeniem w ruchu (z angielskiego stir fry). Na zwykłej, płytkiej patelni takie smażenie wiąże się z wieloma problemami. Składniki dania wypadają przy szybkim mieszaniu, co nawet najbardziej cierpliwych kucharzy może przyprawić o wściekłość. Dlatego by we własnej kuchni móc poznawać smaki azjatyckich przysmaków, warto wyposażyć się w patelnię typu wok. Nowoczesne modele, w przeciwieństwie do swoich oryginalnych dalekowschodnich odpowiedników, są wykonane z aluminium pokrytego nieprzywierającą powłoką. Nie wymagają więc opalania i zapewniają wygodne smażenie.

Kuchenne ABC. Garnek do gotowania na parze

Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. W przeciwieństwie do zwykłego gotowania, ta metoda pozwala na zachowanie prawie wszystkich składników odżywczych potraw – zwłaszcza warzyw oraz owoców. Na parze można ponadto gotować mięso i ryby bez użycia tłuszczu, co z całą pewnością docenią osoby dbające o linię. By gotowanie tym sposobem było łatwe, warto wyposażyć się w dedykowany do tego celu garnek z wkładem.

Wyposażenie do kuchni. Garnek do gotowania mleka

Gotowanie mleka to tylko z pozoru prosta czynność. W rzeczywistości jednak mogą podczas niej spotkać nas spore trudności. Do najważniejszych należą z pewnością ryzyko wykipienia oraz przypalenia tego płynu. Podobnych problemów unikniemy gotując mleko w kąpieli wodnej. To zadanie będzie szczególnie łatwe, jeśli sięgniemy po przeznaczony do tego garnek. Modele tego typu mają podwójne ścianki, a puste przestrzenie między nimi wypełnia się wodą. Takie rozwiązanie zapewnia bezproblemowe gotowanie mleka i właściwie do zera minimalizuje ryzyko wykipienia lub przypalenia.

Nowoczesne garnki do kuchni. Czajnik

Czajnik to jeden z najczęściej wykorzystywanych sprzętów w kuchni. O ile pozostałe garnki i przybory są używane raz lub dwa dziennie, po czajnik sięgamy nawet kilkanaście razy w ciągu jednego dnia. Warto więc wybrać model wykonany z solidnej stali nierdzewnej z uchwytem, który pozwoli komfortowo chwycić go nawet po ugotowaniu sporej ilości wody, który poza tym będzie się dobrze prezentował.

Szybkie i zdrowe gotowanie potraw. Szybkowar

Potrawy takie jak gulasze i inne dania mięsne, a także strączki wymagają długiego gotowania. Nie zawsze jednak mamy na to czas. Nie bez znaczenia jest też aspekt finansowy – im dłużej gotujemy, tym większy rachunek otrzymamy od dostawcy energii. Zakup szybkowaru może więc okazać się doskonałą inwestycją, dzięki której zaoszczędzimy czas i, co być może jeszcze ważniejsze, pieniądze.

Profesjonalne krojenie składników. Noże kuchenne

Sporo frustracji może też pojawić się na etapie obróbki mechanicznej składników. Tępy lub źle wyprofilowany nóż może zamienić tę czynność w prawdziwą mękę, a poza tym wiąże się też z ryzykiem skaleczenia. Oba problemy można na szczęście wyeliminować, sięgając po profesjonalne noże wykonane z wysokiej jakości stali.

Najważniejsze przybory kuchenne. Co wybrać?

Kompletując wyposażenie kuchni, nie powinniśmy również zapominać o drobiazgach, które podczas gotowania mogą okazać się szalenie przydatne. Mowa tu w szczególności o łyżce cedzakowej, łyżce do makarony, młynkach do przypraw i widelcach do nakłuwania mięsa.

Tagi: , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis