Kuchnia

mięso

Królik w sosie z czerwonego wina
z suszonymi śliwkami i powidłami śliwkowymi
Składniki, 4 - 6 porcji:
• 1 tusza królika o wadze około 1,2 kg
• 2 łyżki oliwy
• 1 mała cebula cukrowa
• 1 ząbek czosnku
• 2 pomidory
• 3 pełne łyżki powideł śliwkowych
• 3 goździki
• po 1/2 łyżeczki imbiru i cynamonu w proszku
• kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
• kilka listków świeżego rozmarynu lub szczypta suszonego
• starta skórka z 1/2 pomarańczy
• 300 ml czerwonego wytrawnego wina
• 200 g suszonych śliwek
• 50 g rodzynek


Do podania, np. surówka z czerwonej kapusty, pyzy, kluski śląskie, kluski lane


Przygotowanie:
Tuszę królika podzielić na 8 części, Kawałki królika wkładać do osolonej zimnej wody, odstawić na 15 minut.
Królika opłukać i osuszyć przed smażeniem, oprószyć solą morską. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na większej patelni i włożyć kawałki królika. Obsmażyć z dwóch stron, w sumie około 5 minut smażenia. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka, np. żaroodpornego.
Zmniejszyć ogień pod patelnią, włożyć drobno posiekaną cebulę oraz przepołowiony czosnek. Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Na koniec dodać powidła śliwkowe, przyprawy: goździki, imbir i cynamon, tymianek, rozmaryn oraz skórkę z pomarańczy.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać na patelnię, smażyć razem przez około 3 minuty. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem (około 1/2 łyżeczki), wlać 300 ml wina i tyle samo wody, zagotować.
Garnek z królikiem postawić na ogniu, dodać zawartość patelni i zagotować. Dolać więcej wody i wina w równych proporcjach, tak aby królik prawie cały był przykryty. Gotować na umiarkowanym pod przykryciem przez 45 minut. Dodać suszone śliwki i rodzynki i gotować jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.
Usunąć gałązki świeżego tymianku. Danie można przygotować dzień wcześniej, jeśli jest taka potrzeba, sos możemy zagęścić odrobiną mąki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation