Kuchnia
mięso
Królik w sosie z czerwonego wina
z suszonymi śliwkami i powidłami śliwkowymi
Składniki, 4 - 6 porcji:
• 1 tusza królika o wadze około 1,2 kg
• 2 łyżki oliwy
• 1 mała cebula cukrowa
• 1 ząbek czosnku
• 2 pomidory
• 3 pełne łyżki powideł śliwkowych
• 3 goździki
• po 1/2 łyżeczki imbiru i cynamonu w proszku
• kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
• kilka listków świeżego rozmarynu lub szczypta suszonego
• starta skórka z 1/2 pomarańczy
• 300 ml czerwonego wytrawnego wina
• 200 g suszonych śliwek
• 50 g rodzynek
Do podania, np. surówka z czerwonej kapusty, pyzy, kluski śląskie, kluski lane
Przygotowanie:
Tuszę królika podzielić na 8 części, Kawałki królika wkładać do osolonej zimnej wody, odstawić na 15 minut.
Królika opłukać i osuszyć przed smażeniem, oprószyć solą morską. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na większej patelni i włożyć kawałki królika. Obsmażyć z dwóch stron, w sumie około 5 minut smażenia. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka, np. żaroodpornego.
Zmniejszyć ogień pod patelnią, włożyć drobno posiekaną cebulę oraz przepołowiony czosnek. Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Na koniec dodać powidła śliwkowe, przyprawy: goździki, imbir i cynamon, tymianek, rozmaryn oraz skórkę z pomarańczy.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać na patelnię, smażyć razem przez około 3 minuty. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem (około 1/2 łyżeczki), wlać 300 ml wina i tyle samo wody, zagotować.
Garnek z królikiem postawić na ogniu, dodać zawartość patelni i zagotować. Dolać więcej wody i wina w równych proporcjach, tak aby królik prawie cały był przykryty. Gotować na umiarkowanym pod przykryciem przez 45 minut. Dodać suszone śliwki i rodzynki i gotować jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.
Usunąć gałązki świeżego tymianku. Danie można przygotować dzień wcześniej, jeśli jest taka potrzeba, sos możemy zagęścić odrobiną mąki.
M2E3N2ViYmU6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289ZwQkEx0LJG9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD8SCC41HyMVdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDBREB2J5X3t1N1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiM2c8PTdVenYAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3cdIVJ6R3AzWit7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHE1mX2IIaSkUaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdERVnX3UaEGQvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8dNmJOCGBhXGVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA4BexRSIBMoU2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtXzlaEz1mSjpLAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBiQWJBw/Pn46ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk7IUZcFhtJc3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBZeVkcrBx0AfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4FEUCMAFYb1E3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=