Kuchnia

Kulinaria

Profiteroles
Sos czekoladowy:
100 ml wody lub kremówki - w zależności, czy chcecie sos w wersji light, czy "full wypas" :)
łyżka masła
łyżka kakao
50 g mlecznej lub ciemnej czekolady - według Waszego uznania


Składniki na ciasto:
1 szklanka wody
100 g niesolonego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 szklanka przesianej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jajka
Przygotowanie ciasta:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C (termoobieg). Wykładamy blachę do pieczenia papierem.

W rondelku o grubym spodzie gotujemy wodę. Dodajemy masło, cukier i sól. Ciągle mieszając doprowadzamy do lekkiego wrzenia na średnim ogniu.

Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia na raz i nadal mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno ciągnąć się od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia.

Za pomocą łyżki lub miksera ubijamy ciasto. Dodajemy po jednym jajku. Gdy wszystkie jajka zostaną wbite, ciasto powinno być gęste, gładkie i błyszczące.

Formujemy ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 6 cm od siebie. Postarajcie się, by były wysokie i okrągłe. Możecie używać rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką gwiazdy, albo dużej łyżki.

Umieszczamy blachę w piecu i pieczemy przez 10 minut w 190 stopniach.

Zmniejszamy ogień do 170 stopni C (termoobieg) i dalej pieczemy przez 20-25 minut. Proszę, nie otwierajcie drzwi piekarnika :) Ptysie po tym czasie powinny być twarde i mieć złotobrązowy kolor. Powinny ostygnąć przed napełnieniem bitą śmietaną.

Składniki na wypełnienie:
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Kremówkę należy ubić dodając powoli cukier puder.
Wypełniamy eklerki bitą śmietaną korzystając ze szprycy z długą, ściętą końcówką.

Można je udekorować cukrem pudrem. Najlepiej jest podawać z owocami i sosem czekoladowym. Tym razem zaproponowałam do nich kulki wycięte z arbuza, bo fajnie łagodzą smak czekolady i bitej śmietany.


Profiteroles rozchodzą się jak świeże bułeczki, mówię Wam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation