DIY - zrób to sam

TIHTD

Maślane muffinki z owocem granatu i mascarpone

SKŁADNIKI( 12 babeczek):
125 g miękkiego masła
125 g maki
100 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
200 g ziarenek owocu granatu
150 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Masło ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, cukier, jajka, proszek, sodę, cukier waniliowy, sól oraz mleko i miksujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy 100 g owocu granatu i łączymy z ciastem.
Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy około 20 minut w 175 stopniach do suchego patyczka.
Po wyjęciu całkowicie studzimy na kratce.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i smarujemy wierzch babeczek, następnie dekorujemy je resztą granatu.
Najlepiej smakują schłodzone w lodówce:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation