Kuchnia

Zdrowie na talerzu

Zupa z fasolki szparagowej z kaszą jęczmienną

Składniki:

2 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
mała cebulka
pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
25 dag fasolki szparagowej
5 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy
pół łyżeczki przyprawy curry
szczypta ziół prowansalskich
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka masła
2-3 łyżki śmietany
sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulkę siekamy drobno i szklimy na oleju z masłem.

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebulki i minutę przesmażamy, zalewamy wodą (ok 1,5-2 l).

Dodajemy kaszę, przyprawy i natkę pietruszki. Gotujemy ok 15 min. Dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną w kawałki i gotujemy jeszcze przez 10 min.

Przyprawiamy do smaku sola, pieprzem, ziołami i śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation