Kuchnia

Kulinaria

Rogaliki z nadzieniem
przepis na 30 szt.

250 g mąki
200 g margaryny
60 g cukru pudru + 4 łyżki
sok i skórka z 1/2 cytryny
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka gęstej śmietany
1/2 szklanki gęstej marmolady lub dżemu

Margarynę posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, sól, żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko gęste ciasto i włóż do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na pół, jedną część schowaj do lodówki, a drugą rozwałkuj.
Podziel ciasto na kwadraty o boku ok. 5 cm. Każdy przetnij na pół po przekątnej, tak by powstał trójkąt równoramienny. Nabierz około ćwierć łyżeczki dżemu, połóż na brzegu przy najdłuższym boku i zroluj rogalik, zakręcając jego boki lekko do środka w półksiężyc.
Wyłóż na blachę posmarowaną margaryną, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 10 minut.
Do czterech łyżek cukru pudru dodaj sok oraz posiekaną skórkę z cytryny i smaruj rogaliki po ostygnięciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation