Inne

SŁODKOŚCI

BROWNIE

składniki ( na małą keksówkę) :
– 200 g gorzkiej czekolady 65% kakao
– kostka masła
– 200 g cukru
– 75 g mąki pszennej
– 3 jajka
– ew. dwie garście posiekanych orzechów laskowych

polewa:
-pół tabliczki gorzkiej czekolady
– płaska łyżka masła
– łyżka cukru
– czubata łyżka kakao
– łyżka posiekanych orzechów do posypania ciasta

WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzać do 170 st. Formę (małą keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę pokruszyć, przełożyć do rondelka, dodać masło i stopić nad garnkiem wrzącą wodą. Masę lekko przestudzić. Jajka zmiksować z cukrem na jasną pianę. Mieszając, dodać do niej powoli stopioną czekoladę a następnie porcjami mąkę i ewentualnie orzechy. Na dnie piekarnika ustawić garnek z wrzątkiem. Przelać ciasto do keksówki, piec ok. 40 minut. Formę najlepiej zamiast na blasze, ustawić na grillowej kratce z wyposażenia kuchenki. Składniki polewy rozpuścić w rondelku na małym ogniu, mieszać do połączenia składników, polać ciasto, posypać orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation