Kuchnia

Kicia na słodko! :D

SLODKIE ZAPOMNIENIE.BLOGSPOT.COM: MAZUREK CYTRYNOWY

Składniki:
Spód:
250g mąki pszennej
125g masła
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 średnie jajko
1-2 łyżki zimnej wody
Cytrynowy syrop:
1 obrana i pokrojona w plastry cytryna
około ½ szklanki wody
½ szklanki cukru
Krem:
150g sera mascarpone
100g białej czekolady
2 łyżki syropu cytrynowego
Wykonanie:
Spód (forma 24x24 lub 25x35cm):
ze wszystkich składników czyli mąki, cukrów, masła jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto
ciasto wałkujemy na blacie podsypanym delikatnie mąką , (ja piekłam je w kwadratowej formie 24x24cm plus dodałam wałek z ciasta na około spodu ,natomiast autorka rozwałkowała ciasto na 25x35cm i podzieliła na dwie części bez rantu,) przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy je widelcem
spód pieczemy na złoty kolor około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC
gotowy studzimy ale najlepiej zostawiamy go w blaszce żeby się nie połamał
Cytrynowy syrop:
do garnka dodajemy wszystkie składniki czyli wodę, cukier oraz obraną i pokrojoną w plastry cytrynę, całość gotujemy około 30 minut, aż cytryna będzie szklista. Cytrynę można wyjąć i odsączyć na papierze do pieczenia albo użyć taką bezpośrednio z syropu
Krem:
serek mascarpone mieszamy z dwiema łyżkami przestudzonego syropu z cytryn i roztopioną czekoladą
Wykonanie:
zimny spód mazurka smarujemy kremem i ozdabiamy go cytrynami z syropu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation