Kuchnia

Pierogi, kluski, makaron

Knedle serowe z truskawkami


SKŁADNIKI (25-30 sztuk):

500 g twarogu lub sera trzykrotnie zmielonego,

2 jajka,

Szczypta soli,

Około 1 i ¾ szklanki mąki,

25-30 truskawek,

DO PODANIA:

Bułka tarta zrumieniona na maśle z cukrem lub śmietana z cukrem

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki płuczemy i osuszamy.

Twaróg mielimy bądź rozgniatamy widelcem kilka minut. Możemy też użyć gotowego sera z wiaderka trzykrotnie zmielonego – ale musi być gesty. Do twarogu dodajemy szczyptę soli oraz jajka, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąki zagniatając ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło można dosypać troszkę więcej mąki.

Odrywamy po kawałeczku ciasta, rozpłaszczamy je, na środku układamy 1 truskawkę, zlepiamy końce ciasta i formujemy okrągłego knedla. Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą osolonej wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Knedle gotujemy od razu po przygotowaniu.

Knedle podajemy np. ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietanką i posypane cukrem i cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation