Uroda

Słodkości

tort bezowy z orzechami laskowymi i czekoladĄ

składniki na 4 blaty bezowe:
6 białek
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
130 g gorzkiej czekolady

białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. stopniowo, powoli, dodawać cukier, cały czas ubijając. dodać łyżeczkę skrobi, następnie orzechy laskowe i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
płaskie 2 duże formy (o wymiarach piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. na każdej z form narysować 2 okręgi o wymiarach 20 cm (w sumie powinniśmy otrzymać 4 blaty bezowe). masę bezową podzielić na 4 części, wyłożyć równo do narysowanych okręgów.
piec około 50 minut w temperaturze 140ºc. wyjąć z piekarnika, przestudzić.
czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. płynną posmarować równo blaty bezowe, odłożyć do zastygnięcia (można na chwilę włożyć blaty do lodówki - czekolada na nich zastygnie natychmiast).
krem z wiórkami czekolady:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki
nasionka z 1 laski wanilii
3 - 4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g startej na dużych oczkach gorzkiej czekolady
Śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii. pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać. dodawać partiami serek mascarpone i wymieszać dokładnie łyżką. dodać ekstrakt, startą czekoladę i wymieszać. podzielić na 4 części. każdą z nich posmarować grubą warstwą na 4 blatach bezowych.
złożyć tort, układając blaty na sobie. udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i startą gorzką czekoladą. na kilka godzin tort włożyć do lodówki. kroić nożem z piłką.
do dekoracji:
1/4 szklanki posiekanych podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)
2 - 4 kostki startej gorzkiej czekolady
smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation