Kuchnia

kuchnia

Peperonata

Peperonata


Składniki:

4 kolorowe papryki

2 - 3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 pomidory, wydrążone i obrane ze skórki
sól i czarny pieprz
do podania: garść liści bazylii

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Papryki w całości ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 - 40 minut, a po tym czasie obrócić i dopiekać jeszcze 20 minut do czasu, aż będą równo spieczone.
Gorące papryki przełożyć do szczelnego plastikowego pojemnika i zostawić je na 15 minut – dzięki działaniu pary wodnej znacznie łatwiej będzie je obrać.
Papryki obrać ze skóry, pozbawić pestek z wnętrza i pokroić na grube paski. Następnie posiekać czosnek, na dnie garnka rozgrzać oliwę i podsmażyć go przez 1 minutę. Po tym czasie dodać papryki, pomidory oraz po szczypcie soli i pieprzu i gotować bez przykrycia przez 15 - 20 minut. Na sam koniec dodać liście świeżej bazylii i wymieszać, podawać na gorąco z bruschettami lub na zimno jako dodatek do kanapek i sałatek. Można przechowywać w lodówce do 14 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation