Kuchnia

placki

BURGERY Z KAPUSTY, KASZY JAGLANEJ I SUSZONYCH POMIDORÓW Z WYJĄTKOWĄ MIZERIĄ
Ugotowana kapusta została połączona z kaszą jaglaną, koprem i natką. Bardzo aromatyczny dodatek to suszone pomidory. Masa wyszła dość wodnista. Dodatkiem zagęszczającym były pestki słonecznika. Powstała masa nie jest z tych co można lepić w rękach. Ale nie ma takiej potrzeby. Burgery są pieczone i w trakcie obróbki cieplnej część wody odparowuje. Ja od dawna stosuje technikę nakładania mas burgerowych na papier do pieczenia za pomocą łyżki do lodów. Jest to świetny i sprawdzony sposób.
Do burgerów idealnie pasuje mizeria z dużą ilością kopru.

SKŁADNIKI:
Na burgery:
– połowa średniej wielkości główki młodej kapusty
– 10 suszonych pomidorów z zalewy
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– pęczek kopru
– szklanka pestek słonecznika
– pół pęczka natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
Burgery:
– kapustę okroić drobno i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Odcedzić i wystudzić
– odcisnąć maksymalnie wodę
– kaszę ugotować w wodzie na sypko i wystudzić
– do malaksera przenieść wszystkie składniki na burgery i dokładnie zmiksować
– doprawić solą i pieprzem do smaku
– papier do pieczenia położyć na blachę, nakładać łyżką masę i formować za pomocą np widelca burgery
– piec 30 minut w 200 stopniach
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation