Biżuteria

biżuteria

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

duża podwójna pierś z kurczaka (czyli dwa duże pojedyncze filety)
4 duże jajka
pół szklanki majonezu
400 g żółtego sera
600 g pieczarek
sól
pieprz
słodka papryka
olej





1. W misce roztrzepuję jajka. Dodaję majonez i mieszam. Na koniec dodaję starty na dużych oczkach tarki ser. Mieszam dokładnie łyżką.

2. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i smaruję cienko olejem. Następnie wykładam jajeczno-serową masę i równomiernie rozsmarowuję łyżką po całej blasze.

3. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę 20 minut.

4. Z upieczonego i ostudzonego ciasta zdejmuję papier.

5. Pieczarki myję, oczyszczam i kroję w plasterki. Podduszam w garnku do zmniejszenia objętości i odparowania wody. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiam do ostudzenia.

6. Piersi z kurczaka przekrawam wzdłuż na pół i rozbijam tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószam z obydwu stron solą, pieprzem i słodką papryką.

7. Rozbite i przyprawione piersi kurczaka układam na serowym cieście (na tej stronie co był papier). Na mięso wykładam równomiernie przesmażone pieczarki.

8. Zwijam roladę ściśle zaczynając od krótszego boku. Roladę umieszczam na blasze wyłożonej papier do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę bez przykrycia 50 minut.

9. Po tym czasie wyjmuję roladę z pieca i zostawiam do ostudzenia. Jeśli mam zamiar podać roladę na zimno to owijam ją w folię aluminiową i wstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po czym kroję na cienkie plastry. Podaję z ulubionym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation