Kuchnia

EAT

Lody czekoladowe
składniki:

400g gorzkiej czekolady
400g mleka skondensowanego słodzonego
500ml śmietanki kremówki 30%
125ml likieru czekoladowego
300g czekolady roztopić w kąpieli wodnej, resztę posiekać i odłożyć. Połączyć śmietankę, mleko skondensowane, likier i roztopioną czekoladę na jednolitą, gładką masę. Przelać do foremki, schować do zamrażarki. Po 1,5-2h zacząć mieszać widelcem co 30-60 minut aż powstaną gęste lody (w ciągu 3-4 godzin wystarczy 3-4 razy). - gdy masa jest już na tyle gęsta by utrzymała kawałki czekolady, dodać je i równomiernie rozprowadzić. Cudownie jeśli mamy maszynę do lodów, wtedy postępujemy wg. jej instrukcji. Przed podaniem wyciągamy na 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation