Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Deser indyjski kheer

Składniki na 6-8 porcji

- 1/2 szklanki ryżu basmati
- 2 szklanki mleka 2%
- 3 szklanki wody
- ok. 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego*
- 2-3 strączki kardamonu
- migdały w płatkach lub pistacje lub inne orzechy do posypania
- opcjonalnie laska wanilii lub duża paczka cukru wanilinowego

*można użyć mleka skondensowanego niesłodzonego ale wtedy trzeba pudding dosłodzić do smaku własnego

Zagotować mleko 2% z wodą, wsypać suchy niepłukany ryż, dodać kardamon lub laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i dokładnie wymieszać. Gotować mieszając cały czas ok. 5-10 minut. Następnie zmniejszyć gaz do minimum i gotować pudding często mieszając i uważając żeby nie przypalić mleka. Jeśli pudding bardzo zgęstnieje, a ryż będzie twardawy to dolać wrzącej wody. Gotowanie trwa dośc długo, ok. 1,5 godziny. Kiedy ryż zacznie się rozpadać wlać mleko skondensowane i mieszając gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec wsypać cukier wanilinowy jeśli go używamy. Pudding podawać ciepły lub schłodzony, posypany orzechami. U mnie wersja z malinami mrozonymi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation