Kuchnia

kuchnia, cook, eat

składniki na bezę:

3 duże białka
1/2 łyżeczki białego octu winnego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
duża szczypta soli
4/5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
składniki na dżem truskawkowy:

500g truskawek, mogą być mrożone
1/3 szklanki cukru (lub do smaku)
1 łyżka soku z cytryny
składniki na bitą śmietankę:

1 szklanka śmietanki kremówki 36%
beza: piekarnik nagrzewamy do 105st.c (u mnie 90). standartową foremkę do muffinów wykładamy 6 papilotkami. białka ubić z octem, wanilią i solą. gdy piana stanie się sztywna, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżeczce przesianego cukru pudru. po wykorzystaniu całego ubijamy jeszcze ok. 2-4 minut aż masa będzie sztywna i błyszcząca, na koniec dodajemy przesianą mąkę. za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką z piany formujemy babeczki. suszymy 3-3.15 h. po upieczeniu natychmiast wyciągamy babeczki z otworków i delikatnie odklejamy papilotki. studzimy.
dżem: truskawki pokroić. przełożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny. gotować na małym ogniu aż powstanie gęsty dżem. studzimy (jeśli po ostudzeniu jest za gęsty - rozcięczamy go przegotowaną wodą lub sokiem).

Śmietankę ubijamy na sztywno.

bezy przekładamy śmietaną i owocami tuz przed podaniem. babeczki przekrawamy. dolną część smarujemy dżemem, ozdabiamy śmietanką, nakrywamy drugą częścią. ewentualnie oprószamy cukrem pudrem.

buon appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation