Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Przepis: sałatka z rukoli z nadziewanymi muszlami - Przepisy - Polska Gotuje - przepisy kulinarne na smaczne dania

sałatka z rukoli z nadziewanymi muszlami

Sałatka pełna wdzięku
sałatka
sałatka
Autor
pchelka79 pchelka79 moje przepisy (61)
Wyróżnienia
opublikowany
[Pin It]
Składniki
- szpinak mrożony rozdrobniony: 400 gramów
- krewetki mrożone: 250 gramów
- makaron duże muszle: 20 sztuk
- rukola: 100 gramów
- pomidorki koktailowe: 150 gramów
- mini mozzarella: 125 gramów
- parmezan starty: 40 gramów
- oliwki czarne: 80 gramów
- natkai pietruszki: 0.5 pęczka
- szczypior: 0.5 pęczka
- czosnek ząbki: 2 sztuki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- sok z limonki: 1 łyżeczka
- sól i pieprz: 1 szczypta
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- kurkuma: 1 szczypta
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 min.
Przepis – sposób przygotowania

1

krewetki i szpinak rozmrozić, makaron ugotować z dodatkiem kurkumy i soli, odcedzić przelać zimną wodą,

2

na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć na niej krewetki, zdjąć krewetki z patelni, na pozostałym tłuszczu zrumienić posiekany czosnek, natkę pietruszki i szczypior, dodać szpinak, przesmażyć mieszając, dodać krewetki i parmezan, przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać, masą napełnić muszle,

3

na talerzach ułożyć umytą i osuszoną rukolę, na niej ułożyć muszle, oliwki i pokrojone na pół pomidorki i mini mozzarelle, polać całość oliwą, sokiem z limonki, przyprawić solą i pieprzem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation