Kuchnia

Potrawy

Śródziemnomorska sałatka ryżowa

Sposób przyrządzania:

1 Ryż dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Zagotowujemy w garnku dużo osolonej wody, wsypujemy przepłukany ryż, gotujemy ok. 15 minut do miękkości.

2 Odcedzamy, dwukrotnie dobrze przepłukujemy na sicie zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia.

3 Groszek wsypujemy do rondelka z gotującą się wodą, gotujemy kilka minut, odcedzamy, przepłukujemy na sicie zimną wodą i przekładamy do garnka z zimną wodą, by nie stracił koloru.

4 Odcieknięty ryż i przecedzony groszek przekładamy do miski, dodajemy paprykę i sardele pokrojone w paseczki, posiekane oliwki i kapary, oliwę i sok z cytryny.

5 Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, całość schładzamy, podajemy z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation