Kuchnia

Potrawy

WRAPS - PSZENNE TORTILLE
(ok. 12-16 placków):

Przepis podstawowy:

3 szklanki mąki
1 łyżka miękkiego masła
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
1 szklanka ciepłej wody
mąka do podsypywania

Przepis optymalny:

2 szklanki mąki
1 szklanka mąki pszennej razowej (graham)
2 łyżki otrąb pszennych
2 łyżki zarodków pszennych
1 łyżka miękkiego masła
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
(ewentualnie garść ziaren słonecznika, ale wtedy wałkowanie wymaga wprawy)
ok. 250-300 ml ciepłej wody
mąka razowa do podsypywania

Składniki zagnieść na elastyczne ciasto (podobne konsystencją do ciasta pierogowego). Podzielić na 12-16 części (ja dzielę raczej na 16). Wałkować na cienkie placki, które smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, przerzucając na drugą stronę, kiedy pojawią się bąble placek zacznie miejscami lekko brązowieć. Przed wrzuceniem na patelnię następnego placka, dobrze jest wytrzeć ją z mąki, żeby ta się nie przypalała. Usmażone placki układamy w stosik na talerzu, przykrywając ściereczką lub drugim talerzem, żeby nie wyschły. Zimne placki sztywnieją, ale po odgrzaniu na gorącej patelni, nabierają znowu elastyczności. Można też je nieco zwilżyć wodą przed odgrzewaniem. Są również jedną z nielicznych potraw, które nie tracą na jakości odgrzane w mikrofalówce. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation