Kuchnia

Potrawy

Pesto bazyliwe

Pesto można przechowywać w lodówce do 5 dni, najlepiej w szklanym pojemniczku przykryte delikatną warstwą oliwy. Sosu nie należy podgrzewać, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury bazylia nabiera gorzkiego smaku.

Składniki na niewielki słoiczek:
50 g świeżych listków bazylii (ok. 2 szklanki ciasno upchanych listków)
3 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
1 malutki ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
30 g parmezanu, drobno startego
50 - 70 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny
Liście bazylii, pestki dyni, czosnek oraz parmezan umieścić w blenderze, miksować przez chwilę do rozdrobnienia wszystkich składników. Nie przerywając miksowania stopniowo wlewać oliwę z oliwek. Gotowe pesto powinno mieć lekko płynną, gęstą konsystencją. Na koniec doprawić odrobiną soli i ewentualnie pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation