Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

babeczki
składniki na kruche ciasto (z artkulinaria.pl):

300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
składniki na krem:

szklanka mleka
czubata łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
50 g masła
składniki na polewę gruszkową:

około 500 g gruszek (po obraniu i oczyszczeniu)
2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
pół szklanki wody
wykonanie:

przygotować kruche ciasto: na stolnicę wyłożyć mąkę i masło i posiekać, dodać cukier i siekać dalej, na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść. zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać kółka, którymi następnie należy wykleić foremki wcześniej posmarowane tłuszczem. ja wykorzystałam foremkę na muffiny, więc moje babeczki były dość spore. z ciasta zrobiłam 12 babeczek (zostało mi trochę ciasta, z którego upiekłam ciasteczka kruche). ciasto ponakłuwać widelcem, nakryć folią aluminiować i obciążyć np. fasolą lub grochem. piec około 12 minut w temperaturze 200°c.

przygotować krem: 3/4 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. w reszcie mleka rozprowadzić mąkę. przelać do gotującego się mleka i jeszcze chwilę gotować aż budyń zgęstnieje. zdjąć z ognia i na wierzch położyć pokrojone w plastry masło, odstawić do wystygnięcia. gdy budyń będzie zimny zmiksować na puszysty krem.

w czasie kiedy budyń stygnie przygotować owoce: gruszki obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. przełożyć do garnka, dodać cynamon, cukier i wodę. gotować na małym, często mieszając aż odparuje sok i woda (około pół godziny). ostudzić.

do kruchych babeczek nakładać po łyżce kremu i gruszek. podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation