Kuchnia

Pycha

Banany w cieście
Składniki:
- 2 banany
- 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 150 ml mleka
- olej do głębokiego smażenia
- cynamon
- 2 owoce kiwi
- puszka brzoskwiń w syropie
- 4 łyżeczki miodu

Z mąki, jajka, cukru i mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Banany obrać, przekroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (do wysokości 3–4 cm). Owoce zanurzać w cieście naleśnikowym i od razu kłaść na gorący olej. Smażyć na złoty kolor, ułożyć na papierowe serwetki, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Banany rozłożyć na 4 talerzyki, posypać cynamonem, polać miodem. Ozdobić kawałkami kiwi i brzoskwiń.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation