Kuchnia

Bon Appetit!

Deser ryżowy |
Deser ryżowy z suszonymi owocami, jabłkiem i kokosem

1 szklanka płatków ryżowych
3 szklanki mleka
2 – 3 łyżki brązowego cukru
pół szklanki suszonych owoców
1 jabłko
2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
1 – 2 cm laski cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
kilka plasterków suszonego kokosu do przybrania
Suszone owoce zalej wrzątkiem i odcedź po kilku minutach. Jabłko obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój na małe kawałki.
Płatki ryżowe zalej 2 szklankami mleka, dodaj cynamon i gotuj kilkanaście minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pozostałe mleko wymieszaj z mąką kukurydzianą i dodaj do gotującego się ryżu.
Dodaj resztę składników: cukier, cukier waniliowy, owoce. Pod koniec gotowania dodaj także kawałki jabłka, usuń natomiast laskę cynamonu.
Kiedy ryż będzie miękki, zdejmij rondelek z ognia i podziel deser na 4 miseczki. Udekoruj plasterkami kokosa. Najlepszy na ciepło, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation