Kuchnia

Kuchnia

Purée z dynią

Składniki dla 4 osób:

4 łyżki Purée z dyni*
500g ziemniaków
odrobina mleka
łyżka masła
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości z solą. Odcedzamy i tłuczemy razem z masłem. W specjalnej formie wysmarowanej oliwą układamy warstwowo dynię-ziemniaki-dynię-ziemniaki. Podajemy na ciepło jako dodatek do mięs.


1 dynia
folia aluminiowa

Przygotowanie:

Dynię należy po kroić na kawałki razem ze skorupą. Wyciągamy środek z pestkami i pozostawiamy sam zwarty miąższ. Kawałki dyni owijamy folią aluminiową i układam na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zdejmujemy ostrożnie folię z dyni, aby miąższ odparował. Po wystudzeniu łyżką wybieramy miąższ ze skorupy, zawijamy go w ściereczkę, wyciskamy cały sok. Odsączoną dynię miksujemy na purée. Tak przygotowane zamrażamy w foliowych woreczkach i wykorzystujemy w późniejszym czasie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation