Kuchnia

desery

Ciasto orzechowe z kremem bakaliowym

Ciasto:

90g białek
100 g cukru pudru
100g cukru kryształu
100g mielonych migdałów

W przypadku makaroników niezbędna precyzja (obiecuję, że kiedyś będzie makaronikowy wpis) tutaj z lekkim przymrużeniem oka. Biała z 3 jajek rozmiaru M ubić na sztywną pianę. Dodać powoli cukier kryształ. Piana musi być sztywna i błyszcząca. Cukier puder wymieszać z migdałami ( polecam mielone migdały z LIDLa) i dodać do piany. Na papierze do pieczenia na blaszce narysować 3 kółka o średnicy 21cm. Rozłożyć na nich łyżką przygotowaną masę. Odstawić na około ½ h do wysuszenia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 115stopni i piec przez około 30 minut. Piekarnik wyłączyć i suszyć jeszcze ciasto w zamkniętym piekarniku.

Masa bakaliowa:

250g mascarpone
½ opakowania moreli suszonych
garść rodzynek
posiekane orzechy
100ml śmietany kremówki
opakowanie wiśni kandyzowanych

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać ją do mascarpone. Rodzynki i morele zalać wrzątkiem, żeby zmiękły, a potem pokroić. Dodać do przygotowanej masy. Dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie. Przekładać migdałowe spody masą. Całość można polać czekoladą lub ozdobić według własnego uznania.


Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation