Kuchnia

Kulinaria

Król puddingów czyli pudding zimowy wg. J. Oliviera

(4-6 porcji)

Składniki

4 jajka (użyłam 3, AC)
560 ml mleka
110 g bułki tartej
220g cukru (użyłam kryształu)
ekstrakt waniliowy (mam naturalny)
4 płaski łyżki dżemu (najlepiej malinowego)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 150 C. Rozbijamy 2 jajka i oddzielamy żółtka ord białek, następnie żółtka wrzucamy do miski i ubjamy z całym, pozostałym jajkiem. Dolewamy mleko, bułkę tartą i 80 cukru. Dno ceramicznej formy do zapiekania wykładamy dżemem, wlewamy masę (będzie rzadka!), wkładamy do piekarnika na godzinę.

Uwaga

: moim zdaniem trzeba piec krócej, masa nie ma być całkowicie ścięta ale taka kremowa, Ja piekłam za długo i jest odrobinę za twarda (A.C)

Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli ciągle ubijając. Ubitą pianę wykładamy na upieczony spód, pieczemy jeszcze 20 minut aż beza zacznie się rumienić.


Podajemy na ciepło lub na chłodno..

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation