Kuchnia

Kuchnia - desery

Panna Cotta al bosco


Składniki:

• 6 listków żelatyny
• 20 ml rumu
• opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
2 szklanki kremówki
2 łyżki cukru
kawałek cynamonu
składniki na owoce w syropie
1/2 szklanki cukru
40 ml soku pomarańczowego


Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Zgotować kremówkę z dodatkiem mleka, cukru, cukru waniliowego i cynamonu. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i ostudzić. Wlać rum, dokładnie wymieszać i przelać przez sito. Mieszankę przełożyć do foremek wypłukanych zimną wodą i pozostawić na noc. Podgrzać w garnku sok pomarańczowy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Owoce przebrać, wymyć, polać syropem i ostudzić. Przed podaniem zanurzyć foremki w gorącej wodzie i wyjąć zawartość na talerzyki. Podawać udekorowaną listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation