Biżuteria

Biżuteria, atelier, biżuteria

Ciasto "Toffi"
Ciasto miodowe,bita śmietana, karmel i orzechy - to ciasto rozpływa się w ustach.



Składniki na ciasto:

0.5 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
3 duże łyżki miodu naturalnego
1/2 kostki margaryny
2 całe jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec 2 placki. Wielkość blaszki 24x42 cm, piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Krem śmietanowy

1/2 litra śmietany 36% lub 30%
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru (nie koniecznie)

Dodatki

1 puszka mleka kondensowanego słodzonego
10-15 dag orzechów włoskich

Wykonanie

Śmietanę dobrze schłodzić i ubić na sztywno. Dodać rozpuszczoną żelatynę w szklance gorącej wody - wcześniej przestudzić. Puszkę mleka gotować 2-3 godziny (można kupić gotowe już ugotowane).

Przełożenie placka

Ciasto kruche - śmietana - ciasto kruche - krem toffi - posypać orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation