Kuchnia

drobne danka (kolacja)

OMLET NADZIANY
Składniki:
• 1 cebula
• 250g mięsa z piersi kurczaka
• 250g sypkiego ryżu (2 torebki)
• 6 pieczarek
• 1/2 marchewki
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka drobno posiekanego imbiru i drobno posiekanej pietruszki
• 3 łyżki ketchupu
• 50g masła
• 8 jajek
• 70 ml mleka
• 1 łyżeczka soli i pieprzu
Mięso pokroić w kostkę - 1 cm. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Imbir, pietruszkę i czosnek posiekać. Pieczarki i marchew pokroić w kostkę. Ugotować i odstawić do ostygnięcia ryż. Rozpuścić 10 g masła i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i marchewkę (dusić 5 minut). Dodać ryż, imbir, czosnek, pietruszkę i ketchup. Posolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać i podsmażać jakie następne 5 minut. Zdjąć z ognia i trzymać by było ciepłe. Zmieszać jajka z mlekiem. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Na patelni o średnicy 17 cm, na maśle, usmażyć 4 omlety. Omlet nadziewamy ryżem (dajamy sporo nadzienia) i ciasno zwijamy. Polewamy jeszcze ketchupem i serwujemy na ciepło.
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation