Kuchnia

ciasta

Składniki na spód:

- 160 g herbatników

- 70 g masła

- 1 łyżeczka cynamonu

Herbatniki pokruszyć, wymieszać ze stopionym masłem i cynamonem. Masą wyłożyć tortownicę ( o średnicy około 21 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia, schłodzić.



Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 1/2 szklanki cukru

- 3 jaja

- 100 ml śmietany 30 %

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

- 90 g białej czekolady

- 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

- ok 10 śliwek węgierek

- garść płatków migdałowych do posypania



Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser, cukier, jaja, śmietanę, proszek budyniowy i stopioną czekoladę umieścić w misce, krótko zmiksować do połączenia składników.

Około 2/3 masy serowej wylać na spód, do pozostałej masy dodać łyżeczkę cynamonu, wymieszać. Masę cynamonową delikatnie wylać na białą masę.

Na wierzchu poukładać połówki śliwek, brzuszkami do dołu. Posypać płatkami migdałowymi.

Piec około 60 minut w 170 st. C. Wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation