Kuchnia

SERNIKI

Sernik z budyniem czekoladowym


Połączenie czekoladowego budyniu i delikatnej masy serowej bardzo ładnie wygląda i bardzo fajnie smakuje. Wierzch można polać roztopioną czekoladą, która współgra zarówno ze smakiem budyniu jak i sera, co powoduje, że sernik w takim wydaniu jest naprawdę pyszny. "


Składniki:

Ciasto kruche:

2 1/2 szkl. mąki pszennej
150 g masła/margaryny
1/2 szkl. cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Warstwa budyniowa:

1 l mleka
4 budynie czekoladowe


Warstwa serowa:

1 kg sera mielonego z wiaderka
3/4 - 1 szkl. cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy/śmietankowy


Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i razem rozkruszyć w palcach, żeby powstała taka kruszonka. Dodać jajka i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Foremkę o wymiarach 25 x 38 cm* wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno i boki. Wstawić do lodówki.

Przygotować budyń: 3 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej 1 szklance mleka rozrobić proszek budyniowy. Na gotujące mleko wlać przygotowane budynie i gotować do zgęstnienia. Gorący budyń wylać na surowe ciasto i rozsmarować na całej powierzchni.

Przygotować masę serową: Żółtka ubić z cukrem, dodać ser, proszek budyniowy i całość zmiksować. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z serem. Masę serową wyłożyć na budyń.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 50 min. Po wyłączeniu pozostawić sernik w piekarniku do wystygnięcia. Wierzch można polać polewą.

* ja piekłam w foremce 20 x 24 cm z połowy porcji
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation