Kuchnia

desery

Kokosowa Panna Cotta:

Składniki na 4 porcje.

Galaretka:

mleczko kokosowe z wewnątrz kokosa
woda
1 łyżeczka żelatyny
50 g świeżego miąższu kokosa


Panna Cotta:

300 ml mleczka kokosowego z puszki
100 ml śmietany kremówki 30%
2-3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żelatyny


Spód:

1 jajko
3 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki mąki kartoflanej
1 łyżeczka ciemnego kakao
szczypta proszku do pieczenia


Wykonanie:

Spód: Przygotowujemy tradycyjny biszkopt tylko z jednego jajka. W zupełności nam to wystarczy na 4 porcje. Spód nie powinien być zbyt gruby. Białko ubijamy na sztywną piane z cukrem, dodajemy żółtko i ubijamy. Przesiewamy wszystkie suche składniki, mieszamy na jednolitą masę i wylewamy na posmarowany masłem spód. Pieczemy około 15 minut. Wystudzić.

Galaretka: Namaczamy żelatynę w letniej wodzie. Możemy namoczyć od razu żelatynę do galaretki i panna cotty. Na 3 łyżeczki żelatyny wlewamy 1/3 szkl wody i zostawiamy na około 10 minut. Przygotowujemy miseczki lub filiżanki, do nich wrzucamy po kilka kawałków świeżego kokosa. Możemy zrobić piórka za pomocą obieraka do warzyw. W osobnej miseczce mieszamy mleko z wodą w proporcji mleczko i 1/3 objętości mleczka wody. Dodajemy 1 łyżeczkę namoczonej już żelatyny i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny, w razie potrzeby dodać odrobinę gorącej wody. Zalewamy piórka kokosowe i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Panna Cotta: Do garczka wlewamy śmietankę i podgrzewamy aż będzie gorąca ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i dodajemy resztę żelatyny i mieszamy, dodajemy cukier i wlewamy mleczko kokosowe. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy galaretka już zastygnie wlewamy do miseczek panna cottę i wstawiamy znowu do lodówki do zastygnięcia.

Z biszkoptu wycinamy koła o średnicy naszych miseczek i na takie przygotowane koła wykładamy panna cotty, aby sobie ułatwić wyciągnięcie panna cotty możemy miseczki na chwilkę zanurzyć we wrzątku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation