Kuchnia

RACUCHOWO-PLACKOWO

Składniki: (na 16 placuszków)

6 jajek
18 dag mąki pszennej
3 jabłka
2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli

ponadto:

cukier puder do posypania
olej do smażenia



Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w talarki. Usuwamy gniazda nasienne. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy sól, cukier, ubijamy. Dajemy żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser i wsiewamy mąkę mieszając łyżką. Na rozgrzany olej kładziemy małymi porcjami ciasto. Gdy trochę podrośnie kładziemy talarki jabłek, a na nie niewielkie porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu, czyli jeszcze ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation