Kuchnia

menu

stożki nadziewane mięsem i oliwkową pastą
składniki na ciasto:
225 g mąki
90 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
składniki na farsz:
1 mała cebula
200 g mięsa mielonego
10 posiekanych oliwek
hiszpańska oliwa z oliwek
sól, pieprz
składniki na sos:
1 jogurt
kilka kropel hiszpańskiej oliwy z oliwek
sól, pieprz
przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw. podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. usmaż w dużej ilości gorącej oliwy. podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation