Kuchnia

menu

Naleśniki biszkoptowe - składniki :

5 jaj
2 szklanki mleka
300 g mąki pszennej
skórka z połowy pomarańczy
skórka z 1 cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
5 łyżek oleju
sól
1 łyżka proszku do pieczenia

Naleśniki biszkoptowe - przygotowywanie:
Żółtka roztrzepać z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać odrobinę soli. Wlać lekko podgrzany na patelni olej. Ubić pianę z białek idelikatnie wymieszać z ciastem. Do środka dodać połowę otartych skórek pomarańczy i cytryny. Wlewać porcje ciasta na dość mocno rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto z obu stron. Podawać na ciepło z konfiturami, sosem owocowym, czekoladą lub bitą śmietaną.Całość posypać pozostałymi wiórkami z cytrusów.
***********************************
Ciasto na naleśniki - składniki:
- 2 szkl. mąki
- 2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 0,5 szkl. wody mineralnej gazowanej
- 2 łyżki stołowe oleju
- szczypta soli lub łyżeczka cukru (jeśli ciasto na naleśniki ma być na słodko)

Ciasto na naleśniki - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Jeśli ciasto na naleśniki jest za gęste dodać mleko, jeśli za rzadkie dodać mąkę. Gdy ciasto jest gotowe, chochlą wlewać ciasto, smażyć do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki, obrócić placek energicznym ruchem na drugą stronę.
***********************************
Naleśniki kukurydziane
Składniki na 12 naleśników:

1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka wody gazowanej

1 szklanka mleka

2 jajka

2 duże łyżki oleju kukurydzianego (u mnie firmy Biolevita)

szczypta soli

+ olej do smażenia

Wszystkie składniki zmiksować mikserem (ok. 2 minuty) i odstawić ciasto na 30 minut.

Smażyć na patelni wysmarowanej małą ilością oleju na złoty kolor.

Smacznego!

Do naleśników użyłam oleju kukurydzianego firmy Biolevita.
Nieco inne w smaku niż tradycyjne naleśniki. Mają piękny żółty kolor.

Faszerowane szpinakiem z serem feta,zapiekane pod warstwą żółtego sera.Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation