Kuchnia

sosy, dipy

beszamel

Składniki (podwójna porcja na np. dużą lasagne):
1/4 kostki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

W naczyniu o grubym dnie rozpuszczamy masło i powoli dodajmy mąkę, szybko rozprowadzając go w tłuszczu trzepaczką, aby nie powstały nam grudki. Zanim mąka się zarumieni dolewamy mleka i ponownie energicznie go mieszamy. Gotujemy beszamel, aż zgęstnieje i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Jeśli powstaną jakieś grudki to spokojnie, albo przelewamy sos przez sitko i pozbywamy się grudek, albo blendujemy beszamel - i problem z głowy... Chociaż lepiej jak wyjdzie nam od razu, bo zaoszczędzimy czasu i brudnych naczyń.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation