Kuchnia

dekoracja

LASAGNE AL FORNO
(4 porcje)
ok. 12 płatów makaronu lasagne,
500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łodygi selera naciowego,
1 strąk zielonej papryki,
200g pieczarek,
1 liść laurowy,
2 puszki pomidorów,
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki posiekanego świeżego oregano,
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
oliwa,
sól i pieprz,
¼ szklanki tartego parmezanu

sos beszamelowy:
2 szklanki mleka,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
sól i pieprz,
odrobina gałki muszkatołowej


Cebulę i czosnek drobno posiekać. Seler naciowy pokroić w plasterki, a paprykę w cienkie paski. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać mielone mięso i czosnek, smażyć, aż mięso nie będzie surowe. Dodać seler, paprykę, pieczarki i liść laurowy, smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodać wino, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić ok. 30-40 minut na małym ogniu, aby sos się zagęścił. Nie może być ani rzadki jak zupa, ani zbyt suchy – powinien być mniej więcej takiej konsystencji, jak sos do spaghetti.

W tym czasie przygotować sos beszamelowy: w rondlu stopić masło, dodać mąkę i smażyć ok. minuty na małym ogniu. Intensywnie mieszając, stopniowo wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć cienką warstwę sosu beszamelowego i przykryć go surowymi płatami lasagne. Płaty makaronu przycinać tak, aby pasowały do formy. Na makaron nałożyć 1/3 sosu mięsnego i odrobinę sosu beszamelowego. Powtarzać czynności aż do wykończenia składników. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa makaronu polana sporą ilością beszamelu. Zapiekankę posypać parmezanem.
Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Jeśli wierzch będzie się zbytnio rumienił, nakryć formę kawałkiem papieru do pieczenia.
Po upieczeniu odstawić lasagne na ok. 15 minut, zanim zaczniemy ją kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation