Kuchnia

Koreczki i inne

roladki z łososia sushi nori z musem jagodowym i mascarpone
składniki, 4 porcje:

• 500 g filetów z łososia
• 8 (około 10 g) sushi nori (listków prasowanych alg morskich)
• 1 łyżka oleju
• 4 łyżki sera mascarpone

mus jagodowy:

• 3/4 szklanki jagód + garść do dekoracji
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 1/3 szklanki białego wina
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 łyżki posiekanej mięty + do kilka listków do dekoracji


przygotowanie:
przygotować mus jagodowy: jagody włożyć do rondelka razem z masłem, miodem, octem balsamicznym i białym winem. mieszając od czasu do czasu gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać 2 łyżki posiekanej mięty i zmiksować blenderem na gładki mus.
Łosoś: filety łososia opłukać, odciąć skórę, wyjąć ości. jeszcze raz przepłukać i dokładnie osuszyć. filety pociąć na kawałki o wadze około 125 g każdy, szerokie na mniej więcej 4 cm, grubsze części rozkroić w poprzek. każdy kawałek oprószyć solą, ścisnąć w rulonik i zawinąć ciasno w listek sushi nori (ja zawijałam jeszcze dodatkowo w drugi listek). przyciąć końce roladki i włożyć na rozgrzaną patelnię. obsmażyć z każdej strony po około 1 - 2 minuty, aż algi będą chrupiące. roladki zdjąć z patelni i pokroić na kawałki.
mus jagodowy podgrzać i rozsmarować go na talerzach, ułożyć kawałki roladek, dodać po łyżce mascarpone i udekorować świeżymi jagodami i listkami mięty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation