Kuchnia

Słodkości

Bułeczki z owocami
Składniki:
250 g mąki pszennej
120 ml płynu (wody, mleka lub pół na pół)
30 g miękkiego masła
1/4 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
30 g cukru
1 jajko

Z drożdży, łyżeczki cukru i łyżki wody zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.
Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać rozczyn i zagnieść ciasto - będzie luźne i lśniące.
Można to zrobić mikserem.
Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrastania na 30-45 minut (czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia).

Teraz przygotować:
30 g masła
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru

Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
Cynamon wymieszać z cukrem.

Z ciasta formować okrągłe bułeczki. Każdą z nich delikatnie posmarować masłem, obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi 4-5 cm odstępy.
Na każdej bułeczce zrobić wgłębienie i ułożyć w nim dowolne owoce: przepołowione śliwki, winogrona, jagody.

Odstawić do ponownego wyrastania na ok 20-30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
Wstawić bułeczki. Piec 15-30 minut - czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek.

Ostudzić na blasze.
Najlepsze jeszcze ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation