Kuchnia

PRZETWORY

Galaretka z czerwonej porzeczki

Galaretka z czerwonej porzeczki:

1,5 kg czerwonych porzeczek (odszypułkowanych),
1 kg cukru,
garść malin (opcjonalnie)

Umyte porzeczki i maliny zasypać cukrem, wymieszać i gotować, aż owoce zaczną się rozpadać. Wtedy odstawić z ognia na kilkanaście minut. Wstawić z powrotem na ogień, zagotować i odstawić, powtarzając czynność trzy razy. Następnie przecedzić gorącą, płynną galaretkę przez gęste sito. Natychmiast porozlewać do wyprażonych słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu do wystygnięcia.

Ładnie wygląda galaretka z całymi porzeczkami w środku i zawsze robię kilka takich słoików. Garść porzeczek dodaję do już odcedzonej, gorącej galaretki tuż przed rozlaniem jej do słoików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation