Kuchnia

kuchnia

Składniki na porcję śniadaniową i 8 kulek na deser:
* 4 łyżki kaszy jaglanej
* 3 łyżki płatków żytnich
* 3-4 daktyle - najlepiej niesiarkowane
* 2-3 morele suszone - najlepiej niesiarkowane
* łyżka ziaren słonecznika
* łyżka sezamu - najlepiej niełuskanego
* przyprawy: imbir, kurkuma, sok z cytryny, sól
* łyżeczka miodu
* do obtaczania: kokos, zmielone orzechy włoskie



Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, a więc:
1. na wrzątek ok. 1/2 litra szczypta kurkumy i płatki żytnie (g)
2. kasza jaglana (wcześniej przelana na sitku wrzątkiem), pokrojone bakalie, słonecznik i sezam (sł)
3. szczypta imbiru (o)
4. szczypta soli (sn)
5. kilka kropli soku z cytryny (k)
Gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut, uważając, żeby się nie przypaliło.
6. gdy za mało wody, to dolać wrzątku (g), ale do kulek musi być mocno gęste, więc ja dolałam do porcji śniadaniowej tylko

Połowę zjadłam na śniadanie zaraz po ugotowaniu, a resztę zostawiłam do ostudzenia. Gdy masa dobrze wystygła dodałam łyżeczkę miodu, wymieszałam i lepiłam kulki (w rękawiczkach lateksowych) obtaczając je w orzechach i kokosie.
A potem wyniosłam talerzyk na taras i zrobiłam zdjęcia w pięknej i prawdziwie zimowej scenerii:)
Idę o zakład, że ktoś nie znający składu nie domyśli się z czego zrobione są te kuleczki;)

Kulki trzymałam w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation