Kuchnia

kuchnia

Babka cookies and cream

Na dużą babkę:
1 i 3/4 szklanki mąki
8 pokruszonych drobno ciasteczek Oreo
1 szklanka mleka w proszku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

Polewa:
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
ok. 3 łyżki mleka
ok. 4 pokruszone ciasteczka Oreo do dekoracji

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Mąkę przesiewamy z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy z cukrem i pokruszonymi ciastkami.
Jajka roztrzepujemy z maślanką, olejkiem śmietankowym i olejem. Dodajemy do mieszanki mącznej i wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia składników.
Ciasto nakładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy (chyba, że używamy silikonowej).
Pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Polewa – jak lukier. Mieszamy cukier puder z mlekiem w proszku i dodajemy tyle mleka, żeby uzyskać nie za gęstą, nie za rzadką polewę. Oblewamy nasze ciasto i posypujemy je pokruszonymi Oreo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation