Dziecko

dziecka swiat, małe stópki...wielkie serca., Dziecko

Tort naleśnikowy z pieczarkami
500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła do posmarowania tortu

Sos: 2 łyżki masła
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa

Dziesięć naleśników(ciasto wg własnego przepisu)

Pieczarki oczyść, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i pieczarki, smaż 15 minut. Przygotuj sos beszamelowy: rozgrzej masło w rondelku, oprósz je mąką i gotuj na małym ogniu, aż zacznie bulgotać (zasmażka nie powinna się przyrumienić). Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewaj mleko. Gotuj - cały czas mieszając - aż sos zgęstnieje. Dodaj pieczarki z cebulą, duś przez chwilę, zdejmij z ognia. Zrób naleśniki: Utrzyj mikserem wszystkie składniki ciasta, usmaż cieniutkie placki na rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu. Przygotuj tort: w naczyniu żaroodpornym ułóż jeden naleśnik. Posmaruj go sosem z pieczarkami, przykryj następnym naleśnikiem. Postępuj tak, aż nie będzie już naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku połóż łyżkę masła, połóż folię aluminiową i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.(W sumie można nie zapiekać, tylko wstawić do lodówki-wersja na zimno.)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation