Kuchnia

krówka i spółka..

TRIFFLE Z BORÓWKAMI


Szybki deser z borówek, który bardzo smakował dzieciom. Przepis jest z tej strony. Polecam.
SKŁADNIKI:
300 g borówek amerykańskich
100 g cukru
200 g śmietanki 36%
100 g jogurt grecki ( bałkański ) lub mascarpone
25 ml wody
10 g ryżu
10 g miodu

WYKONANIE:
1. Borówki i 40 g cukru podsmażyć następnie zmiksować. Mocno schłodzić.
2. Śmietanę ubić z 1 łyżeczką cukru i delikatnie wymieszać z jogurtem lub mascarpone
3. Do garnka wsypać resztę cukru i wlać 25 ml wody i podgrzewać, aż powstanie bursztynowy karmel. Następnie dodać ryż smażyć aż napęcznieje
4. Zmiksowane borówki włożyć na dno szklanek. Na borówkach ułożyć krem (między krem można dodać całe borówki) i polać około 2 łyżeczki miodu przystroić karmelem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation