Inne

pyszności♥

tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą
składniki, 1-2 porcje:

• 3 nieduże ziemniaki, wcześniej obrane i ugotowane*
• 2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy lub masła
• 1/4 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
• 3 jajka
• sól i pieprz
• 1 pełna łyżka mascarpone (lub 2 łyżki gęstej śmietany 30%)
• 2 łyżki śmietany 12%
• 80 g sera feta, pokrojonej w kosteczkę
• 1 ząbek czosnku, starty lub rozgnieciony praską
• 100 g szpinaku, opłukanego, osuszonego i posiekanego
• 1/3 szklanki tartego sera "żółtego" (np. cheddar) lub 4 plasterki
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)




* w oryginalnej wersji używa się surowych ziemniaków. tortillę z takimi ziemniakami robimy tak jak z ugotowanymi, tylko smażymy je dłużej (bez cebuli), aż będą miękkie. surowe ziemniaki kroimy też na mniejsze/cieńsze kawałeczki aby szybciej się usmażyły.

potrzebna też będzie patelnia o średnicy 18 cm, talerz i pokrywka do przykrycia.


przygotowanie:
przygotować patelnię o średnicy około 18 - 19 cm oraz talerz do przewrócenia tortilli i pokrywkę do jej przykrycia. ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy lub masła na złoty kolor, w międzyczasie (mniej więcej w połowie smażenia) dodać cebulę. ziemniaki surowe smażyć do czasu aż będą miękkie, pod koniec dodając cebulę. zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki lub na talerzyk.
na tę samą patelnię po ziemniakach włożyć czosnek z 1 łyżeczką oliwy, po kilkunastu sekundach smażenia włożyć szpinak. mieszając smażyć przez kilkanaście sekund aż szpinak zmięknie. od razu zdjąć z patelni i włożyć do ziemniaków.
jajka wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać mascarpone, ser feta, śmietanę oraz ziemniaki ze szpinakiem. delikatnie wymieszać.
mocno rozgrzać tę samą patelnię. dodać pozostałą 1 łyżkę oliwy lub masła. gdy tłuszcz będzie gorący wlać masę jajeczną wraz z dodatkami. drewnianą łyżką przesunąć kilkakrotnie (4 - 5 razy) masę jajeczną od brzegu patelni do jej środka umożliwiając tym samym spłynięcie płynnej masy na dno patelni.
smażyć tortillę przez około 8 minut pod przykryciem z pokrywki, można poruszyć od czasu do czasu patelnią aby surowa masa z wierzchu spłynęła na dno. gdy spód będzie już zrumieniony a wierzch prawie cały ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry).
posypać serem żółtym lub położyć plasterki sera. przykryć pokrywką i odstawić na wyłączoną kuchenkę. trzymać tortillę pod przykryciem przez około 2 minuty (już bez podgrzewania). zsunąć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem i pokroić na kawałki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation