Kuchnia

kuchnia

Wiśniowy deser
składniki:

400 g. jogurtu naturalnego
cukier/fruktoza/słodzik (wedle uznania)
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2-3 łyżkach wrzątku
1 szkl. wydrylowanych wiśni posłodzonych cukrem/fruktozą/słodzikiem (do wyboru)
kilka wiśni z ogonkiem (do dekoracji)
1 bita śmietana light typu Śnieżka
200 ml. schłodzonego mleka
Jogurt wlewamy do miski i słodzimy.

Dodajemy wiśnie razem z sokiem (ja zagotowałam i ostudziłam wcześniej sok z wiśni -ale nie jest to konieczne) i dokładnie mieszamy.

Ciągle mieszając dodajemy przestudzoną żelatynę.

Masę rozlewamy do pucharków lub szklanek i pozostawiamy do zastygnięcia.

Śmietanę ubijamy z mlekiem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i dekorujemy nią nasze desery.

Na wierzch każdej porcji kładziemy po jednej wiśni z ogonkiem.

Możemy deser udekorować również odrobiną rozpuszczonej czekolady lub wiórkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation