Kuchnia

zupy

Korzenna zupa marchwiowa - składniki:
6 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
70 dag marchewek
2 cebule
łyżka startego kłącza imbiru
płaska łyżeczka nasion kolendry
po 1/2 łyżeczki:
nasion białej gorczycy
przyprawy curry i skórki startej z limonki
3 łyżki oleju arachidowego
2 łyżeczki soku z limonki
pieprz i sól
Korzenna zupa marchwiowa - sposób przygotowania:
Cebulę i marchew obrać. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wsypać curry, zmieloną gorczycę i kolendrę, mieszając, smażyć minutę. Dodać imbir i, mieszając, smażyć minutę. Dorzucić posiekaną cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę, skórkę z limonki, lekko posolić, doprawić pieprzem i smażyć, mieszając, 3-4 min. Następnie wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia jeszcze 10 min, po czym wszystko zmiksować. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolać nieco gorącej wody lub bulionu, zagotować, zdjąć z ognia, doprawić sokiem z limonki i, jeśli trzeba, solą oraz pieprzem. Na talerzach można zaciągnąć każdą porcję łyżką jogurtu naturalnego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation